Newsletter

Nadchodzące wydarzenia

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Sobota

Dział: Raperzy
środa, 02 październik 2013

Teledyski | Fanpage

Biografia

Michał Sobolewski szerzej znany pod pseudonimem SOBOTA to niezwykle uzdolniony i charyzmatyczny raper/MC . W roku 1998 został członkiem undergroundowego składu Uquad-Squad, a w 1999 został przyjęty do cieszącego się ogromnym szacunkiem ówczesnych fanów hiphopowych zespołu SNUZ, mającego już na swoim koncie płytę „Razem" (wydaną nakładem SP Records). W tym samym roku SNUZ wraz z SOBOTĄ, pod szyldem wytwórni ESSA Sound/RRX wydał płytę „Towar to sprawdzony maksymalnie czysty". Ważnym momentem w karierze SOBOTY był udział w nagraniu utworu i teledysku „Stoprocent" w roku 2007, na którym obok SOBOTY wystąpili: Peja, Gural, Borixon i Miodu. Teledysk z ilością ściągnięć przekraczającą 6.500.000 stał się niekoronowanym przebojem lata 2007 i był emitowany przez stację muzyczną 4FunTV.
SOBOTA, oraz z Wini Sage, Rena, należą do Ogarnijsie.pl. Jest to projekt szczecińskich raperów, których celem jest w pełni spontaniczne tworzenie muzyki sprawiającej radość wszystkim fanom prawdziwego i bezkompromisowego hip hopu. Ekipa powstała 3 lata temu i od tej pory wydała już cztery mixtape'y.
W lutym 2009 SOBOTA wydał swój mixtape „Urodzony by przegrać, żyje by wygrać", który spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem przez słuchaczy. W październiku tego samego roku pod patronatem StoproRap wydał swoją pierwszą solową płytę pt. „Sobotaż", która została uznana przez Hirka Wronę za najlepszą płytę 2009 roku. Autorem oprawy muzycznej tego projektu jest Matheo - jeden z najzdolniejszych polskich producentów hip hopowych, mający na koncie wyprodukowanie przebojowych płyt Tedego, czy Gurala, oraz współpracę ze znanymi raperami ze Stanów Zjednoczonych. 13 lutego odbyła się premiera Sobotażu Superedycji. Superedycja, oprócz samego albumu, zawiera dodatkową płytę na której został umieszczony teledysk STOPROCENT 2 - Sobota feat. Kool Savas, Gural, Wall-e, Rytmus, Bigz, jak również zestaw wszystkich utworów w wersjach acapella i instrumental. W kwietniu 2010 ukazał się drugi teledysk promujący Sobotaż pt. „Tańcz głupia", sam utwór bez teledysku uzyskał ponad 2 600 000 ściągnięć na youtube. Teledyski są emitowane przez stacje muzyczne 4fun, oraz Rebel TV.

Rok 2011 to wydanie singla z nowej płyty "Do góry łeb - Sobota feat. chór Montu", ten utwór został nagrany dla Michała Materli na XV galę KSW, którą to wygrał. Uczynił też z tego utworu, swoją piosenkę do wyjścia na ring (również na ostatniej XVI gali KSW) (Mp3 ma 2 000 000 oglądnięć na youtube)
W marcu 2011 wyszedł pierwszy teledysk promujący drugą solową płytę SOBOTY pt. "Gorączka Sobotniej Nocy" pt. "Jesteś już mój, jesteś już moja". Kawałek stał się hitem i w ciągu miesiąca przekroczył liczbę 1 000 000 ściągnięć na youtube.

Dyskografia

  • Zespołowo:

2000 - SNUZ - Towar to sprawdzony maksymalnie czysty
2006 - Mores RSH - Słowo droższe od złota
2007 - Spółdzielnia - Mixtape 1: Tony Jazzu
2007 - Spółdzielnia - Mixtape 2: DJ Twister
2008 - Spółdzielnia - Mixtape 3: DJ Feel-X
2010 - Spółdzielnia - Mixtape 4: DJ Feel-X

  • Solo:

2009 - Urodzony by przegrać, żyje by wygrać
2009 - Sobotaż
2011 - Gorączka sobotniej nocy
2013 - Dziesięć przykazań

  • Gościnne zwrotki:

2005 - Projektanci (Mamy to we krwi!) - Co jest w cenie (ft. Sobota)
2007 - 4P, Onil (Zorganizowana Grupa Rapowa) - Sztorm (ft. Głowa, Tony Jazzu, Sobota)
2008 - Projektanci (Braterstwo Krwi) - Pomocna dłoń (ft. Sobota, Sokół)
2008 - Projektanci (Braterstwo Krwi) - Warto wiedzieć (ft. JKWL, Sobota)
2008 - DSN (Dysonans) - Konkretnie (ft. Bastek, Sobota)
2008 - PMM (Polski Mistrzowski Manewr) - SZ-N wita!!! (ft. Sobota)
2009 - Toony & DJ Tomekk (Ehrenkodex) - Bang Bang (ft. Rena, Sobota, Madinness Le Polak)
2010 - Sage (Hardcore Dealin' Department) - Stopro odziej się (ft. Sobota)
2010 - Sage (Hardcore Dealin' Department) - Problem (ft. Sobota, Tony Jazzu)
2010 - 4P (Zły/Dobry chłopak) - Nie ma rzeczy niemożliwych (ft. Sobota)
2010 - Buczer (Podejrzany o rap: Mixtape vol.2) - Jestem sobą (ft. Sobota, Rena)
2010 - Smagalaz (Czillen Am Grillen) - Jedno pytanie (ft. Rena, Sage, Sobota)
2010 - DJ Cube (Forfiter) - Forfiter 3 (ft. Płomień 81, Zeus, Numer Raz, Sobota)
2010 - Bosski Roman (Krak 3) - Niełatwy jest żywot ulicznego rapera (ft. Gabi, Paluch, Peja, Sobota, Popek, Hijack Hood, Komplex) 2010 - Vienio (Etos) - Gril te sprawy... (ft. Sobota)
2010 - Tony Jazzu (Dla każdego) - Liczy się wnętrze (ft. Sobota)
2010 - Marian Wielkopolski (High Quality) - Let's Clap (ft. Sobota)
2011 - Rena (Mój monopol) - Raggae nad Odry brzegiem (ft. Wini, Sobota)
2011 - Kali (50/50) - Lajla Lajla (ft. Sobota, Siwydym)
2011 - Chada (WGW) - Rap zaufania (ft. Sobota)
2011 - Vienio vs. Way Side Crew (Wspólny mianownik) - Rap zaufania (ft. Sobota)
2012 - Chada (Jeden z Was) - To koniec (ft. Sobota)
2012 - Donatan (Równonoc) - Niespokojna dusza (ft. Chada, Sobota, Słoń)

Czytaj dalej...