Newsletter

Nadchodzące wydarzenia

No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

Zapraszamy do obejrzenia video, które przedstawia pracę nad VIII przykazaniem . W odcinku ósmym wystąpili: Sobota, Matheo i Maciej Cybulski oraz chór w składzie: Tomek Nawrocki, Michał Grobelny, Olek Różanek, Bartek Orłowski, Jakub Gwit, Miłosz Wojciechowski. Materiał zrealizowaliśmy w kościele pw. św. Józefa w Szczecinie. Nagraliśmy tam organy, które będziecie mogli usłyszeć w VIII przykazaniu.
Video jest ósmym z serii, która promuje nadchodzącą płytę Soboty "X Przykazań", za produkcję w całości odpowiada Matheo, a producentem wykonawczym jest Wini.
Płyta ukaże się jesienią 2013 nakładem wytwórni StoproRap
http://www.facebook.com/SobotaStoproRap
http://www.facebook.com/MatheoProductions
http://www.facebook.com/PrawdziweStoprocent

Zdjęcia/Montaż:
http://kerrymedia.pl/
https://www.facebook.com/mkwadratstudio

Kierownik projektu: Ewelina Marcinkowska
Muzyka: Matheo

TRACK LISTA:
I. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną
II. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga swego, nadaremnie.
III. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.
IV. Czcij ojca swego i matkę swoją.
V. Nie zabijaj.
VI. Nie cudzołóż.
VII. Nie kradnij.
VIII.Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
IX. Nie pożądaj żony bliźniego swego.
X. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Czytaj dalej...

Sobota

Dział: Raperzy
środa, 02 październik 2013

Teledyski | Fanpage

Biografia

Michał Sobolewski szerzej znany pod pseudonimem SOBOTA to niezwykle uzdolniony i charyzmatyczny raper/MC . W roku 1998 został członkiem undergroundowego składu Uquad-Squad, a w 1999 został przyjęty do cieszącego się ogromnym szacunkiem ówczesnych fanów hiphopowych zespołu SNUZ, mającego już na swoim koncie płytę „Razem" (wydaną nakładem SP Records). W tym samym roku SNUZ wraz z SOBOTĄ, pod szyldem wytwórni ESSA Sound/RRX wydał płytę „Towar to sprawdzony maksymalnie czysty". Ważnym momentem w karierze SOBOTY był udział w nagraniu utworu i teledysku „Stoprocent" w roku 2007, na którym obok SOBOTY wystąpili: Peja, Gural, Borixon i Miodu. Teledysk z ilością ściągnięć przekraczającą 6.500.000 stał się niekoronowanym przebojem lata 2007 i był emitowany przez stację muzyczną 4FunTV.
SOBOTA, oraz z Wini Sage, Rena, należą do Ogarnijsie.pl. Jest to projekt szczecińskich raperów, których celem jest w pełni spontaniczne tworzenie muzyki sprawiającej radość wszystkim fanom prawdziwego i bezkompromisowego hip hopu. Ekipa powstała 3 lata temu i od tej pory wydała już cztery mixtape'y.
W lutym 2009 SOBOTA wydał swój mixtape „Urodzony by przegrać, żyje by wygrać", który spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem przez słuchaczy. W październiku tego samego roku pod patronatem StoproRap wydał swoją pierwszą solową płytę pt. „Sobotaż", która została uznana przez Hirka Wronę za najlepszą płytę 2009 roku. Autorem oprawy muzycznej tego projektu jest Matheo - jeden z najzdolniejszych polskich producentów hip hopowych, mający na koncie wyprodukowanie przebojowych płyt Tedego, czy Gurala, oraz współpracę ze znanymi raperami ze Stanów Zjednoczonych. 13 lutego odbyła się premiera Sobotażu Superedycji. Superedycja, oprócz samego albumu, zawiera dodatkową płytę na której został umieszczony teledysk STOPROCENT 2 - Sobota feat. Kool Savas, Gural, Wall-e, Rytmus, Bigz, jak również zestaw wszystkich utworów w wersjach acapella i instrumental. W kwietniu 2010 ukazał się drugi teledysk promujący Sobotaż pt. „Tańcz głupia", sam utwór bez teledysku uzyskał ponad 2 600 000 ściągnięć na youtube. Teledyski są emitowane przez stacje muzyczne 4fun, oraz Rebel TV.

Rok 2011 to wydanie singla z nowej płyty "Do góry łeb - Sobota feat. chór Montu", ten utwór został nagrany dla Michała Materli na XV galę KSW, którą to wygrał. Uczynił też z tego utworu, swoją piosenkę do wyjścia na ring (również na ostatniej XVI gali KSW) (Mp3 ma 2 000 000 oglądnięć na youtube)
W marcu 2011 wyszedł pierwszy teledysk promujący drugą solową płytę SOBOTY pt. "Gorączka Sobotniej Nocy" pt. "Jesteś już mój, jesteś już moja". Kawałek stał się hitem i w ciągu miesiąca przekroczył liczbę 1 000 000 ściągnięć na youtube.

Dyskografia

  • Zespołowo:

2000 - SNUZ - Towar to sprawdzony maksymalnie czysty
2006 - Mores RSH - Słowo droższe od złota
2007 - Spółdzielnia - Mixtape 1: Tony Jazzu
2007 - Spółdzielnia - Mixtape 2: DJ Twister
2008 - Spółdzielnia - Mixtape 3: DJ Feel-X
2010 - Spółdzielnia - Mixtape 4: DJ Feel-X

  • Solo:

2009 - Urodzony by przegrać, żyje by wygrać
2009 - Sobotaż
2011 - Gorączka sobotniej nocy
2013 - Dziesięć przykazań

  • Gościnne zwrotki:

2005 - Projektanci (Mamy to we krwi!) - Co jest w cenie (ft. Sobota)
2007 - 4P, Onil (Zorganizowana Grupa Rapowa) - Sztorm (ft. Głowa, Tony Jazzu, Sobota)
2008 - Projektanci (Braterstwo Krwi) - Pomocna dłoń (ft. Sobota, Sokół)
2008 - Projektanci (Braterstwo Krwi) - Warto wiedzieć (ft. JKWL, Sobota)
2008 - DSN (Dysonans) - Konkretnie (ft. Bastek, Sobota)
2008 - PMM (Polski Mistrzowski Manewr) - SZ-N wita!!! (ft. Sobota)
2009 - Toony & DJ Tomekk (Ehrenkodex) - Bang Bang (ft. Rena, Sobota, Madinness Le Polak)
2010 - Sage (Hardcore Dealin' Department) - Stopro odziej się (ft. Sobota)
2010 - Sage (Hardcore Dealin' Department) - Problem (ft. Sobota, Tony Jazzu)
2010 - 4P (Zły/Dobry chłopak) - Nie ma rzeczy niemożliwych (ft. Sobota)
2010 - Buczer (Podejrzany o rap: Mixtape vol.2) - Jestem sobą (ft. Sobota, Rena)
2010 - Smagalaz (Czillen Am Grillen) - Jedno pytanie (ft. Rena, Sage, Sobota)
2010 - DJ Cube (Forfiter) - Forfiter 3 (ft. Płomień 81, Zeus, Numer Raz, Sobota)
2010 - Bosski Roman (Krak 3) - Niełatwy jest żywot ulicznego rapera (ft. Gabi, Paluch, Peja, Sobota, Popek, Hijack Hood, Komplex) 2010 - Vienio (Etos) - Gril te sprawy... (ft. Sobota)
2010 - Tony Jazzu (Dla każdego) - Liczy się wnętrze (ft. Sobota)
2010 - Marian Wielkopolski (High Quality) - Let's Clap (ft. Sobota)
2011 - Rena (Mój monopol) - Raggae nad Odry brzegiem (ft. Wini, Sobota)
2011 - Kali (50/50) - Lajla Lajla (ft. Sobota, Siwydym)
2011 - Chada (WGW) - Rap zaufania (ft. Sobota)
2011 - Vienio vs. Way Side Crew (Wspólny mianownik) - Rap zaufania (ft. Sobota)
2012 - Chada (Jeden z Was) - To koniec (ft. Sobota)
2012 - Donatan (Równonoc) - Niespokojna dusza (ft. Chada, Sobota, Słoń)

Czytaj dalej...

Dwa lata po wydaniu długo oczekiwanego albumu ,,Sobotaż'', nadszedł wreszcie czas na kolejny krążek. Oczekiwany jeszcze bardziej, gdyż to co Sobota zaprezentował na pierwszej płycie można było nazwać przełomem na ubogiej w udane debiuty scenie. A jak wiemy, w miarę jedzenia apetyt rośnie jeszcze bardziej i po obfitym w muzyczne smaki ,,Sobotażu'' oczekiwania były ogromne. SOB jak sam nawija nie jest jednak raperem niedzielnym i przygotował wraz z Matheo materiał, który spokojnie usatysfakcjonuje najbardziej wybredne muzycznie apetyty.

Wydany na ustanowionym już wcześniej wysokim poziomie album ze zdjęciami panienek i ostrego melanżu wewnątrz wkładki, wraz ze swym lśniącym tytułem ,,Gorączka sobotniej nocy'' sugeruje nie lada fajerwerki. I rzeczywiście – po przesłuchaniu go do końca, okładka, kolory, tytuł i ogólny zamysł – wszystko składa się w jedną całość i nabiera znaczenia. Ten album to petarda, która zrobi wrażenie nie tylko na stricte hip-hopowych słuchaczach ale i spokojnie trafi do szerszego targetu, w co w charakterystyczny i dosadny sposób wątpi Wini już w intrze. Bez obaw – z początku sam nie wiedziałem czego spodziewać się po tytule i traciliście jednak po pierwszych kawałkach wszystko stało się jasne. I absolutnie nie będzie to nurt Jędkera Bity i klimat jaki Matheo przygotował na ten album wychodzi daleko poza nawias ,,ulicznego hip hopu''. Mocne, nowoczesne, ciężkie i nawet klubowe ( w pozytywnym znaczeniu ) bity przykuwają uwagę prawdziwych nocnych ,,tancerzy'' i ludzi co ruszają głową do nieco szybszych i bardziej nowoczesnych, nieszablonowych nut. Tego wcześniej nie było – teraz jest w idealnych proporcjach. ,, Niech ktoś mi powie '', ,,Mój dom'', ,,Wolny mikrofon'' , ,,Jesteś już mój'' czy mój absolutny, prywatny faworyt ,, Numer na życzenie'' to bangery na stałe zaszczepiające się w głowie na długie tygodnie. Sobota nie musi niczego udowadniać, walczyć z klątwą ,,drugiego albumu'' gdyż ,,Gorączka...'' broni się od początku do końca i jest czymś zupełnie innym od ,,Sobotażu'' a jednak wiem, że nigdzie indziej poza Szczecinem taki album nigdy by nie powstał. Każdy kto mieszka w tym mieście skuma od razu o co biega w takich kawałkach jak ,,Przedstawienie musi trwać'' czy chociażby tytułowym ,, Gorączka sobotniej nocy''.

Co do gości to dobrani są idealnie – furorę robią Smagalaz, do których wcześniej nie mogłem się przekonać, jednak styl w jakim chłopaki nawineli swoje zwrotki sprawia, że człowiek zastanawia się jak to jest wogóle możliwe... Pih i Chada na zajebistym poziomie w przekozackim numerze, a raczej hymnie - ,,Bez odwrotu'' . Na uwagę zasługuje tu jeden z dwóch najlepszych refrenów na płycie, chociaż zawsze były one bardzo mocną stroną Soba. A najlepszy? Wini w kawałku ze Smagalaz – nikt lepiej i bardziej autentycznie nie zobrazowałby pobudki po urwanym filmie jak on. I zamiast wychwalać kawałek ,, Niech ktoś mi kurwa powie'' po raz kolejny, sugeruję od razu odpalić go na dobrych słuchawkach albo głośnym sprzęcie. Kolejna duża postać na płycie - Tede na niesamowitym bicie ( Matheo dorzucił w nim nawet akordeon ) z początku budzi mieszane uczucia jednak prawda jest taka, że z każdym kolejnym przesłuchaniem coraz bardziej zapada w pamięć i potwierdza jak konkretnym wyjadaczem stylu jest długoletni znajomy szczecińskiej ekipy Essa. Tych, którym refren nasuwa pewne skojarzenia odsyłam od razu do pierwszej płyty WFD i kawałka ,,Aluminium'' – ciekawe nawiązanie i pozytywna niespodzianka. Zastanawiałem się też, jaką rolę będzie odgrywał Czapka w numerze ,,Era frajera''. Kim jest, niech zbyt dociekliwych za bardzo to nie interesuje ( mogliście poznać go w teledysku ,,Dzielnia''). Numer w którym kolejny raz Matheo dorzuca swój akordeon idealnie udekorowany jest refrenem w jego wykonaniu, który sarkastycznie wyśmiewa to co obecnie dzieje się z ludźmi w naszym mieście i zapewne wielu innych. Jestem pewien, że niejeden charakterny chłopak zanuci go z szyderczym uśmiechem na ustach. Kończąc temat gości – polecam wsłuchać się dokładnie w intro i kawałek Reny i Winiego lecący w tle. Nie wiem kiedy ani gdzie ukaże się oficjalnie ale już zacieram ręce żeby móc odpalić to gówno na wszystkich głośnikach w aucie – po prostu MIAZGA!

Jakieś minusy? Jeden w dodatku wyszukany na siłę, to znany już od jakiegoś czasu ,, Do góry łeb''. Mi nie podchodzi, zwłaszcza że trochę odbiega od klimatu ,,Gorączki..." jednak znam podłoże i zamysł kawałka i absolutnie nie dziwi mnie, że Sobota umieścił go na płycie. Jest to bowiem track do którego w ringu pojawia się nasza szczecińska gwiazda Michal Materla. Wszyscy którzy interesują się choć trochę MMA wiedzą o kogo tu chodzi.

Kończąc opisywanie tego świeżego albumu który nadal nie może opuścić niejednego odtwarzacza musze przyznać, że nie jestem obiektywny. Ale jak tu być w momencie gdy po dwuletnim oczekiwaniu i kupnie w dniu premiery otrzymuję album, który robi jeszcze większe wrażenie niż debiut. Teksty, bity, pewność siebie słyszana w głosie i niepodważalna autentyczność Soboty i Matheo – to cechy charakterystyczne dla tego idealnie zgranego duetu, który chcąc nie chcąc ( choć myślę że jednak chcąc ) skrada uwagę kolejnej rzeszy nowych fanów. Obecnych i wiernych od początku wynagradza za to tym, czym można było się spodziewać – klasykiem numer dwa i długimi godzinami słuchania o życiu takim jakie jest, nie zawsze lekkie i bezstresowe ale i hardkorowe, z tymi pięknymi momentami gdy nadchodzi weekend i zaczyna się kolejna gorączka sobotniej nocy. Mnie zabrało, polecam wszystkim i czekam na kolejny!

 

/Marko

Czytaj dalej...

Mores RSH - Słowo droższe od złota

Dział: Baza płyt
wtorek, 01 październik 2013

 

01. mores rsh 

02. styl nad style 2 

03. młode pokolenie 

04. nie ma takiej możliwości 

05. kraina 

06. nie dla was 

07. kasa kasa 

08. nie mów mi 

09. dla moich ludzi 

Czytaj dalej...

 

01. Szczecin Dawaj Na Majka (Feat. PMM, Wini, Rena, Specnaz, Sage, Oreu, Tony

Jazzu, Lona, Rymek, Sawa, Beata Andrzejewska, Mlody Sob, DJ Twister) 

02. Toksyczna Milosc - Jej Wersja 

03. Toksyczna Milosc - Jego Wersja 

04. Gdybym Byl Panem Swiata (Feat. Wini) 

05. Urodzony by Przegrac, Zyje by Wygrac 

06. Zgoda Buduje (Feat. 4P, Kaczor) 

07. Sprzecznosci We Mnie 

08. Czarno Na Bialym (Feat. Pih) 

09. Nigdy Wiecej (Feat. Glowa) 

10. ***** Mi Sie Chce Dwie 

11. Dzielnia (Feat. Rena) 

12. Na Marginesie (Feat. Aha T.) 

13. Z Dedykacja 

14. Konkretnie (Feat. Ordy, Bastek, Papaj, Klint, Piero) 

15. Mamona (Feat. Republika) 

16. Chce Chlac 

17. Ja Z Moja Rzezuszka 

18. Byla Idealem 

19. Szczecin W Grze (Feat. Sage) 

20. Ballada O Milosci

21. Numer Zycia

 

 

Czytaj dalej...

Sobota - Sobotaż

Dział: Baza płyt
wtorek, 01 październik 2013

 

1. Sobotaż (gościnnie: Matheo)

2. Z buta wjeżdżam

3. Życie

4. Modlitwa

5. Była ideałem

6. Tańcz głupia

7. Ty jak ja, ja jak Ty (gościnnie: Beata Andrzejewska)

8. Dzień w dzień to samo

9. Mój dekalog

10. Przed

11. W trakcie

12. Po

13. Numer życia

14. Stoprocent 2 (gościnnie: Kool Savas, Gural, Wall-E, Rytmus, Bigz)

15. Rusz się (gościnnie: Matheo)

16. Stawka większa niż życie

17. International ogarnijzation (gościnnie: Rena, Wini, Seba, Sage)

18. Upić się warto

19. Moje kurwa mać bragga

20. Wbrew wszelkim prognozom

21. Wyskocz do tego

 

Czytaj dalej...

Sobota - Gorączka sobotniej nocy

Dział: Baza płyt
wtorek, 01 październik 2013

 

1. Intro

2. Zabroń mi

3. Mój czas feat. Matheo, Starszy

4. Mój dom

5. Nic się nie zrobi samo

6. Przedstawienie musi trwać

7. Ucieczka gośc. Rufijok (skrecze dj FEEL-X)

8. Naprzód gośc. Paluch, Slums Attack, Panna Quan (skrecze dj Decks)

9. Do góry łeb gośc. Chór Montu

10. Czuję się dobrze

11. Gorączka sobotniej nocy

12. Przekaz gośc. Tede

13. Skit

14. Wolny mikrofon

15. Niech ktoś mi kurwa powie gośc. Smagalaz, Wini

16. Zimny drań

17. Numer na życzenie

18. Era frajera gośc. Czapka (skrecze dj FEEL-X)

19. Szczecin gośc. Spółdzielnia (skrecze dj FEEL-X)

20. Bez odwrotu gośc. Pih, Chada

21. Jesteś już mój, jesteś już moja

 

Gorączka Sobotniej Nocy to drugi album szczecińskiego rapera SOBOTY z wytwórni StoproRap, który po udanym debiucie płyty Sobotaż, tym razem jeszcze wyżej postawił sobie poprzeczkę.

Za produkcję w całości odpowiada Matheo.

Producentem wykonawczym jest Winicjusz Bartków.

Na płycie gościnnie wystąpili: Chada, Chór Montu, Czapka, Matheo, Paluch, Panna Quan, Peja, Pih, Rena, Rufijok, Sage, Smagalaz, Starszy, Tede, Tony Jazzu, Wini.

Skrecze: Dj FEEL-X, Dj Decks.

Za miks i master odpowiedzialny jest Sebastian \\madmagister \\ Witkowski.

Płyta w stosunku do poprzedniej jest bardziej spójna muzycznie, choć nie jest wolna od eksperymentów. Można na niej znaleźć przekrój brzmień: od elektronicznych, poprzez żywe instrumenty, po dźwięki zahaczające nawet o folk.

Wszystko wymieszane w wyważonych proporcjach i określające wyjątkowy muzyczny styl zarówno Matheo jak i SOBOTY. Płyta jest również wielogatunkowym projektem pod wspólnym mianownikiem hip hopu, który ma za zadanie kreować trendy w muzyce, a nie być tworem wzorowanym na nich.

Graficzną stroną projektu zajął się główny designer Stoprocent GuruGomez.

Zdjęcia wykonał Adam Fedorowicz.

Czytaj dalej...